Поддръжка

Ползвайте покупките си възможно най-дълго

Благодарим ви, че пазарувахте при нас! Радваме се, че когато става дума за мода, избирате Modivo! По-долу сме подготвили някои информации за Вас относно употребата и поддръжката на нашите продукти. Запознайте се с тях, за да можете да се наслаждавате на покупките си възможно най-дълго!

Поддръжка
на облекло

Облекло

За да поддържате безупречния външен вид на дрехите си, е необходимо да спазвате препоръките за тяхната поддръжка от вътрешните или външните етикети. Преди да започнете поддръжката, прочетете подробно информацията, съдържаща се в тях. Тя е представена под формата на пиктограми.

Ефективна и подходяща поддръжка на облекло

Помнете за подходящата температура

 • Винаги перете дрехата при указаната от производителя температура. Информация ще намерите върху вътрешния или външния ѝ етикет.
 • Перете термичното облекло при температура под 40 градуса. Така ще запазите неговите свойства и ще предотвратите свиването.
 • Обърнете внимание на цвета на дрехите:
  • Белите перете с бели, а черните и цветни дрехи с други в подобни нюанси.
  • По-тъмните дрехи и дънки перете на обратната страна.

Използвайте подходящи препарати за пране

 • За черно пране използвайте средства, предназначени за черно пране.
 • Перете облеклото от технически текстил само със специално предназначени за целта препарати, предназначени за пране на спортни дрехи. Благодарение на това ще избегнете запушването на мембраните. Не използвайте омекотители и избелващи вещества.
 • Трикотажното и плетеното облекло перете с подходящи за тях препарати.

Запомнете: различните видове дрехи изискват различно третиране по време на пране

 • Внимавайте с центрофугирането. Прекалено силното може да ги обезформи. Следвайте инструкциите на производителя.
 • Перете бельото в отделна, специална за целта торбичка. По този начин кукичките, банелите или телените копчета няма да закачат другите дрехи.
 • Не центрофугирайте дрехи от технически текстил, вместо това източете водата.

Сушене, гладене, съхраняване

 

 • Гладете изделията с температурата, препоръчана от производителя. Следете информациите на етикетите. Най-добре гладете от обратната страна.
 • Следвайте инструкциите на производителя за сушене. Почиствайте химически само по препоръка на производителя.
 • Не сушете термоактивното облекло на слънце. Това може да доведе до избеляването или свиването му.
 • Натуралните кожени палта се съхраняват най-добре в памучни чували. Преди всичко, старайте се да не ги мокрите. Ако се налага, сушете ги на проветриво място, далеч от нагреватели и радиатори. Не използвайте почистващи средства за естествените кожи.
 • Не изстисквайте плетените дрехи и ги сушете в легнало положение. Препоръчваме да ги сушите между две хавлиени кърпи: сменяйте кърпите, докато дрехата изсъхне, след това я положете върху чиста кърпа или одеяло, за да я оформите.
Поддръжка
на обувки

Основни правила за поддръжка на обувки

1.Когато обувате обувките, проверявайте дали сте ги завързали добре. Това просто действие ще запази саята (горната част) и петата и ще предотвратите огъване, разтягане и пречупване на форта на обувката.

2.За да не късате и деформирате обувките, ползвайте обувалки. Тази от нас ще намерите във вашата пратка с поръчката.

3.Избягвайте мокренето и изпотяването на обувките. Дори и добре поддържаните обувки могат да прогизнат от дъжд или топящ се сняг, затова най-добри за тези условия ще са водоустойчивите обувки обозначени като Waterproof. При подобен случай, изсушете обувките си на стайна температура, далеч от силна топлина. Не забравяйте, че продавачът не носи отговорност за дефекти, причинени от външни фактори, и ако обувките не са предназначени за такива условия.

4.Ако сте избрали кожени обувки без хастар или с хастар боядисан с натурални оцветители, обувките могат да боядисват. Това е естествен и временен процес. При обувките със синтетична подплата това на се случва.

5.Смяната на износените връхни части и връзки, както и поддръжката на вътрешността на обувките (смяна на стелки), е Ваша грижа и не може да бъде основание за рекламация.

6.Използвайте обувките по предназначение: например ползвайте обувките за вкъщи в затворени и сухи помещения, а спортните обувки за тези повърхности, за които са предназначени.

7.Кожените и облечените токчета изискват същата поддръжка като горната част на обувката.

8.Обувките с обозначение: Waterproof и Water Resistant импрегнирайте систематично, за да запазите водоустойчивите свойства на използваните технологии.

Импрегнирате? Почиствате? Вижте дали поддръжката Ви е правилна!

Състоянието на обувките зависи от правилната им поддръжка. Струва си да започнете още от самото начало. Препоръчваме - да импрегнирате новите обувки още преди да ги ползвате. За тази цел нанесете равномерен слой от импрегниращия продукт подходящ за съответния вид кожа или материя. Преди нанасяне се уверете, че обувките не са мокри или влажни. Импрегнацията трябва да се повтаря след всяко мокро и влажно почистване. Избягвайте полирането на влажни обувки и прекомерното им пръскане с препарата.

Не забравяйте, че с течение на времето - поради механичното износване на обувките както и различните атмосферни влияния - ефектът на импрегнирането частично намалява. Това е естествен процес, който неизбежно води до намаляване качеството на обувките и в голяма степен не зависи от качеството им. Затова си струва използваните средства за поддръжка на обувки, да са с добро качество и да съдържат добре подбрани мастни субстанции и други видове омазняващи вещества, които - в комбинация с подходящи оцветители - трайно да освежат обувките ни. Това - каква технология и какви препарати следва да се използват - зависи предимно от вида на тъканта или кожата, от които са изработени обувките.

Естествената кожа - ефективни методи за консервация

Кожата, като всяка естествена материя, може да има по-различен цвят или структура в зависимост от вида ѝ. Възможните разлики в цвета и структурата ѝ са напълно естествени.

ОБУВКИ ОТ ЛИЦЕВА КОЖА

Винаги отстранявайте замърсяванията с гъба или кърпа, навлажнени в чиста вода. Оставете почистения продукт да изсъхне на стайна температура. След това нанесете тънък слой от съответната паста или крем за лицева кожа, по цялата повърхност на обувката. След като изсъхне, полирайте с мека кърпа. Внимавате с пастите придаващи блясък, за да не повредите кожата.

ОБУВКИ ОТ НАБУК И ВЕЛУР

Отстранявайте замърсяванията със специалните гумени четки или четки със смесен косъм. За да възстановите цвета на обувките, нанесете специален аерозолен препарат със съответния за обувките цвят, а за защита на есенно-зимните обувки от влага, също специален за целта импрегнант в спрей. Не използвайте никакви пасти или кремове, тъй като няма да успеете да отстраните мазните петна от тях от обувките.

ОБУВКИ ОТ СТРУКТУРНА ТИП НАПУКАНА КОЖА (от вида: pull-up crazy horse)

Избърсвайте замърсяванията с влажна кърпа или гъба. След изсушаване на стайна температура нанесете омазняващ препарат в аерозол.

ЛАЧЕНИ ОБУВКИ И ОБУВКИ ОТ НАПОДОБЯВАЩИ КОЖА МАТЕРИИ

Избърсвайте замърсяванията с кърпа или гъба с вода, и оставете обувките да съхнат на стайна температура. След като изсъхнат използвайте безцветен крем или препарат в аерозол за синтетична кожа.

ОБУВКИ ОТ ТЕКСТИЛ

Замърсяванията почиствайте само с гъба, напоена в разтвор от меки почистващи препарати.

НЕПРОМОКАЕМИ ОБУВКИ

Обувките с водоустойчива мембрана трябва да се освежат с влажна кърпа. Върху добре изсушената обувка, за предпочитане да е загрята, нанесете консервиращ препарат в аерозол. Ако обувката е водоустойчива и изработена от специално импрегнирана кожа, използвайте специален восък за този вид кожа или импрегнант в спрей. Горният слой на материята може леко да промени цвета си, което не е съществено в случая.

ОБУВКИ С КОЖЕНА ПОДМЕТКА

Най-добре е да избърсвате подметките на обувките с леко влажна кърпа. След като изсъхнат на стайна температура, нанесете безцветна боя за обувки върху страничната част на подметката и тока. Изчакайте малко, след това полирайте. Старайте се да не ги мокрите прекомерно, за да не се разслоят и разлепят подметките им. При нужда, сушете обувките на стайна температура.

ОБУВКИ С ПОДМЕТКА ОТ ТЕРМОПЛАСТИЧЕН КАУЧУК И КОЖЕНИ ЕЛЕМЕНТИ

Избърсвайте замърсяванията с влажна кърпа. Този вид обувки не бива да се мокрят. Ако обаче не можете да избегнете това, сушете ги на стайна температура.

Поддръжка

на чанти
и раници

Чантите и раниците не се перат и не се претоварват - вижте правилата

1.Чантите и раниците, както обувките, следва да се използват по предназначение. Не забравяйте за правилната им и редовна поддръжка.

2.Избягвайте прекомерното натоварване и напрягане на материала, за да не причините повреди на по-специфичните елементи като различните видове дръжки и презрамки.

3.За да запазят чантите и раниците ви естетичен външен вид за възможно най-дълго време, избягвайте дълготрайното триене с други повърхности и обръщайте внимание на острите и груби предмети, които биха могли да причинят протриване и други видове механични повреди по тях.

4.Поддържайте адекватно продуктите съобразно материята, от който са произведени. Прането в пералня или друг вид несъответно механично почистване развалят продукта и дават основание за отхвърляне на рекламацията им.